digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Poruka s mevluda na vrelu Bune - Mi nikada izdali nismo, i nećemo!

Autor: Hasan Eminović Maj 20, 2017 0

„Danas se sjećamo i svih šehida koji su svojom krvlju sačuvali naš napaćeni narod i zato želim kazati našim političkim prvacima da naše postojanje na ovim prostorima mora biti osigurano“, kazao je na mevludu u Blagaju reisu-l-ulema.

Tradicionalni mevlud i zikr na vrelu Bune u Blagaju, koji je održan 13. maja, reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović u svom obraćanju nazvao je svojevrsnim saborom Bošnjaka.  Dostojanstveno držanje svih prisutnih, brojnih gostiju, red i harmonija ispunjena najuzvišenijim rečenicama zikra i najljepšim rimama o Muhamedu, a. s., živi osjećaji pobožnih lica utjecali su da reisu-l-ulema svoje obraćanje započne konstatacijom da postoje trenuci kad se nabolje prepustiti šutnji pa u njoj slušati kako rijeka slavi Svevišnjeg Boga.

Kad srca u smiraju zatrepere zadovoljstvom

Mevludu i zikru, koji su proučili hercegovački imami, profesori Karađoz-begove medrese predvođeni šejh Sirijom Hadžimejlićem, prisustvovalo je preko 30 000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Cjelokupna manifestacija „Dani mevluda i zikra“ ove godine protekla je u znaku očuvanja i unaprjeđenja raskošne vjerske, kulturne i naučne misli njegovane na prostoru Hercegovine tokom proteklih stoljeća. 

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine