digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Projekat Snaga porodice

Autor: Novembar 08, 2017 0

Muftijstvo sarajevsko i World Vision su u proteklih godinu dana radili na pripremi projekta Snaga porodice.

Cilj projekta je osnaživanje porodice i braka, promoviranje i jačanje njihovih vrijednosti, a u svrhu skretanja pažnje i prevazilaženja problema i kriza s kojima su suočene ove dvije važne institucije. S tim ciljem je u martu održan set radionica u Fojnici, na kojima je testu bio podvrgnut materijal, metodologija i sami realizatori radionica. Nakon uspješnog seminara u Fojnici, održan je i seminar u Sarajevu 3-5. novembra 2017. na kojem su polaznici bili predstavnici medžlisa Muftijstva sarajevskog delegirani od glavnih imama. Oni su bili učesnici radionica, ali su imali i edukaciju o radioničarskom načinu rada. Cilj Muftijstva sarajevskog je da educira realizatore radionica i da rad s porodicama postane redovna aktivnost medžlisa.

Ciljne skupine s kojima će se raditi radionice su supružnici, roditelji, kao i mladići i djevojke koji planiraju brak. Ciljnim grupama će biti pružena podrška u pripremi i građenju porodice kao sigurnog okruženja, punog ljubavi za dobrobit i zaštitu svih njenih članova kao i odgoja djece. Radionice na poseban način tretiraju prošlost, sadašnjost i budućnost. Radionice su pripremane prema Priručniku s tematskim radionicama, a po metodologiji koju World Vision provodi s porodicama širom svijeta.

Prema principima Islama, a po pomenutoj metodologiji Priručnik je priredila mr. Nermina Baljević. Stručni tim, pored prof. Baljević čine prof. dr. Mustafa Hasani, mr. Sulejman ef. Čeliković, dr. Abdulgafar ef. Velić, mr. Amra Pandžo, mr. Nikica Lubura Reljić i mr. Sabrija Mehmedović. Tim će uključiti još nekoliko profesora, jer je cilj da se projekat implementira i u drugim muftijstvima. U Sarajevu su seminar pratili i predstavnici Muftijstva tuzlanskog.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine