digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kupovinom domaćih proizvoda gradimo našu državu

Autor: Džanan Ribić Juni 09, 2017 0

Za ekonomiju  svake zemlje, pa tako i ekonomiju naše zemlje, od velikog je značaja kupovina domaćih proizvoda.

Osim što se kupovinom domaćih proizvoda razvija ekonomija doprinosi se i otvaranju  novih  radnih mjesta, što je posebno važno za zemlje sa slabom ekonomijom i zemlje u razvoju, poput naše BiH.

Višestruka korist

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača „Klub potrošača“ TK, u razgovoru za Preporod naglašava da je kupovina domaćih proizvoda važna koliko i izvoz. „Naši proizvođači treba da prilagode standarde svoje proizvodnje najsavremenijim dostignućima, poštuju prihvaćene koncepte kvaliteta, imaju dobar marketing, udovolje potrošačima na način da ih oni biraju i da njihovu vjernost nagrađuju očuvanjem kvaliteta. Time će postići prolazak na trzištu i, sasvim sigurno, izlazak na tržišta zemalja regiona. Niko ne može očekivati da ima “vjerne domaće proizvođače” samo zato što je on “domaći proizvođač”.  Naše  tržište je otvoreno,  sve  što dođe  novo potrošači žele da probaju, pa ako im se dopadne, ako je bolje od sličnog domaćeg proizvoda,  niko ih ne može kriviti zašto  ne izaberu “domaće”.  Upravo  stoga je i važna prodaja domaćih proizvoda, jer svako povećanje prodaje domaćih proizvoda znači da su domaći proizvođači kvalitetni i kvalitetniji od proizvođača u inostranstvu“, kazala je Bulić.

Bulić smatra da većina građana zna da je važno kupiti domaći proizvod, jer kupovinom domaćeg proizvoda osim  profita koji ostaje domaćem poslodavcu, ima  višestruke koristi. Pogotovo ako će taj profit uložiti u proširenje ili unaprjeđenje proizvodnje,  uslova za proizvodnju,  standardizaciju, u poboljšanje standarda svojih radnika kroz povećanje plaća, li neke druge beneficije, kao što je besplatan prijevoz na posao, organizovanje zajedničkih sistematskih zdravstvenih pregleda, organizovanje zajedničkih  godišnjih odmora, kupovina udžbenika djeci svojih radnika, stipendiranje djece svojih radnika ili  pomoć penzionerima koje je penzionisao.

Slučaj tuzlanske Dite

Fabrika deterdženata Dita iz Tuzle nakon dugo godina ponovo je pokrenula proizvodnju i počela da svoje proizvode distribuira na tržište. Veliki broj bh. potrošača kupnjom Ditinih proizvoda podržava rad ove firme i njen daljnji opstanak na tržištu. Direktna je to podrška radnicima Dite, kao i porodicama koje žive od plaća radnika koji rade  u njoj.

Nedavno su iz Dite poručili građanima da nemaju mogućnosti, odnosno finansijskih sredstava  za reklamne kompanije, ali da njihove proizvode građani  mogu naći na tržištu. Što je izazvalo veliku podršku Diti na društvenim mrežama.

Građani su prepoznali značaj kupovine domaćih proizvoda i putem društvenih mreža krenuli da promovišu Ditine proizvode i dijele objave vezane za proizvode iz Dite, i pozivaju svoje prijatelje na društvenim mrežama da kupovinom prozvoda iz Dite podrže ovu firmu, ali i kupovinu domaćih proizvoda.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine