digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Značaj braka i porodice u islamu: Razgovorom i snagom argumenta jačamo brak i porodicu

Autor: Džanan Ribić April 07, 2015 0

Medžlis Islamske zajednice Tuzla i džemat Kulturno-obrazovnog centra Tušanj-Slatina u okviru redovnoga mjesečnoga projekta za mlade, organizirali su predavanje sa mr. Mustafom ef. Gobeljić, glavnim imamom MIZ u Brčkom.

 

Efendija Gobeljić govorio je o značaju islamskog stava o porodici i njegovanju zdravog porodičnog gnijezda.

Prije samoga predavanja, hafiz Saudin ef. Gobeljić, imam džemata Tušanj-Slatina, u razgovoru za portal MIZ Tuzla istakao je da se predavanja za mlade u ovome džematu organiziraju od septembra prošle godine u sklopu projekta „Probudimo se“.

- Nosilac projekta je tuzlanski Medžlis predvođen glavnim imamom hafizom Ahmedom ef. Huskanovićem. Projekat sufinansira sarajevski Centar za napredne studije. Cijeli projekat je osmišljen tako da svakoga prvoga četvrtka u mjesecu u džamiji organiziramo predavanje za mlade. Nakon završenoga predavanja, u amfiteatru našeg centra omladina ima priliku da u jednom interaktivnom druženju našim predavačima postavlja brojna pitanja koja ih zanimaju – kazao je hafiz Gobeljić.

Prije samoga predavanja, džemat Tušanj-Slatina uručio je vrijednu nagradu svom džematliji Benjaminu Nurkiću, koji je osvojio treće mjesto na izboru za najboljeg sportistu Tuzlanskog kantona u kategoriji „svi sportovi osim olimpijski“.

U samom uvodu svoga obraćanja mladima, Mustafa ef.Gobeljić, naglasio je da je porodica osnovna ćelija društva i da je sa zdravim porodicama puno toga moguće.

- Danas je porodica u evidentnoj krizi. Imamo krizu stupanja u brak, krizu održavanja braka, krizu rađanja i odgoja mladih. Moramo brinuti o svojim porodicama i islamskom odgoju. Muž i žena su dva stuba najvažnija u porodici. Od njih zavisi kvalitet odnosa u porodici. Nepovjerenje i nesloga dovode do krize u porodici. Moramo znati da je brak u islamu sunnet. Allahov poslanik, Muhammed a.s. kaže da je „Brak moj put“. Mi vjernici moramo ići tim putem.

Brak je dopušten u islamu. Islam preporučuje brak – kazao je mladima Mustafa ef. Gobeljić.

On je savjetovao mladima da ne oklijevaju kada je u pitanju ulazak u brak. Mladi danas, prije svega mladići, koji ispunjavaju uslove za brak ne trebaju da odugovlače sa brakom. Brak utiče na zaštitu morala ljudi i doprinosi čuvanju moralne čistote. Mlade treba ohrabriti i pozivati da stupaju u brak.

- Svrha braka je zaštita i čuvanje morala. U braku su supružnici ravnopravni. Bračni drugovi čuvaju jedno drugo. Sa brakom se upotpunjuje svaki muškarac i žena. Rađanje potomstva važno je za svaki brak. Samo u regularnom braku rađaju se djeca. Nikako u nelegalnim oblicima braka. Manjak rađanja prisutan je u našem društvu, zbog ekonomskih i kulturoloških razloga. Važno je znati na koji način brak može biti uspješan. Istinski voljeti svoga bračnoga druga, bez obzira na bračni staž, doprinosi kvalitetnijem braku. Ne smije nam biti sramota voljeti svoga bračnoga druga i u 40.godini braka – pojašnjava Mustafa ef. Gobeljić.

Mladima je posebno savjetovano da muž i žena u braku imaju prava i obaveze, i da je pogrešno misliti da jedna strana u braku ima veća prava u odnosu na drugu stranu. Brak je arena razgovora i dogovora. Ukoliko želimo da brak bude uspješan bračni partneri se ne smiju bojati komunikacije. Snaga argumenta mora imati prednost u odnosu na argument sile.

Osim bračnih partnera porodicu čine i djeca. Svaki roditelj je odgovoran za svoju djecu.

- Roditelji sve više imaju problema sa odgojem svoje djece. Teško je odgajati djecu u okolnostima u kojima živimo. Naša država je zemlja u tranziciji. Živimo u vremenu razvoja informatičke tehnologije, interneta i televizije. Ali našaoj djeci ne treba uskraćivati internet i televiziju. Kod djece trebamo izgrađivati stav da oni sami prepoznaju dobro u odnosu na loše. I da znaju šta je dobro ili loše u medijima i na internetu. Poroci su danas na sve strane. Ulice su pune kriminalaca i bludnika. Djecu moramo naučiti da izgrade odbrambeni mehanizam i da se zaštite od svega što je loše. Rješenje je da što više razgovaramo sa svojom djecom, da djecu šaljemo u mektebe i da u našim porodicama islam bude dio svakodnevnice – zaključio je u svome izlaganju Mustafa ef. Gobeljić.

Hor Mošus iz Brčko Distrikta, kao specijalni gost na predavanju, okupljene vjernike počastio je interpretacijom nekoliko ilahija.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine